Családfa.net
2024. 02. 23.

A családfa kutatás módjai

A családfa kutatás módjai

Sokan családfa kutató szakembert bíznak meg a kutatással.

Akinek erre nincs lehetősége, az maga nyomozza ki családfáját.

A családfa kutatást a családi emlékezet és családi iratok felhasználásával érdemes kezdeni. Innen sok olyan adatok szerezhetünk, amelyeknek a későbbiekben nagy hasznát vehetjük:

  • Melyik felekezethez tartoztak őseink?
  • Melyik városban születtek és mikor?

Jó esetben a család oldalágán is találunk valakit, aki érdeklődik a családfa iránt, s együtt a kutatás már könnyebb lesz.

A követlező lépés az anyakönyvekből való kutatás lehet. Ha szerencsénk van, akkor az egyházi anyakönyvek esetében úgynevezett regiszterekből is kutathatunk. A regiszeterekben az adott évben született gyermekeket, illetve az elhalálozott embereket ábécé sorrendbe rendezték, és nevük mellett megtalálhatjuk az anyakönyv azon oldalát, ahova a születést vagy az elhalálozást eredetileg bejegyezték. Így ha legalább hozzávetőlegesen ismerjük a születés vagy elhalálozás dátumát, akkor a kutatás sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá válik.

Ha eljutottunk az anyakönyvezés kezdetéhez, és nem szolgálnak már több információval, akkor kezdődhet a levéltári kutatás.

- Ha őseink között jeles személyiségeket vagy nemeseket találunk akkor a kutatás folytatódhat.

A családfakutatás egy olyan folyamat, aminek soha sem lesz vége (így aki azt állítja, hogy ő elkészítette a teljes családfáját, az téved), hiszen mindig születnek új gyermekek, és azoknak újabb gyermekei. Mindig előkerülnek eltűntnek hitt rokonok vagy feltárulnak addig nem ismert olgalágak.

A családfa kutatás módjai

A családfa kutatás módjai a, családfa, kutatás, módjai

Csaladfa.net - Családfa készítés, családfa kutatás.| Kapcsolat